フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
Supernova-jagers!
2012年8月1日

Kijk eens naar de foto van dit sterrenstelsel. Het is de meest gedetailleerde foto die ooit van dit stelsel is gemaakt! Op de foto ziet het er vredig uit, maar astronomen hebben hier in de afgelopen 30 jaar twee keer een ster zien exploderen, op een gewelddadige manier. 

De ontploffing van een zware ster heet een supernova. Het zijn de meest gewelddadige gebeurtenissen in het heelal. Supernova-explosies zijn zo helder, dat ze vaak een heel sterrenstelsel oplichten. Na een paar weken of maanden neemt de helderheid weer af. Tijdens die korte periode straalt de supernova evenveel energie uit als de zon in zijn hele leven!

De eerste supernova in dit sterrenstelsel werd gezien door professionele sterrenkundigen, met een grote telescoop in Chili, in Zuid-Amerika. De tweede werd in 2007 ontdekt door een man in Zuid-Afrika - Berto Monard - die als hobby met zijn eigen telescoop de sterrenhemel afspeurt, op zoek naar dit soort explosies. Er zijn nog veel meer supernova-jagers die dit voor de lol doen.

Maar hoe kijk je naar een supernova? Eigenlijk gewoon door met telescopen foto's te nemen van sterrenstelsels en de nieuwe foto's te vergelijken met eerdere foto's. Als er veranderingen te zien zijn in de helderheid van een bepaald gebied, kan dit betekenen dat er een supernova is afgegaan.

Geinig weetje

Afgelopen jaar werd de 10-jarige Kathryn Aurora Gray uit Canada de jongste ontdekker ooit van een supernova!! Misschien kun jij  Kathryns record wel breken. Als je geen telescoop hebt kun je op supernova's jagen door foto's te gebruiken op de website van Zooniverse.

Share:

Printer-friendly

PDF File
1015.7 KB