フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
Den andre blå planeten
2013年7月11日

Jorden er kjent som den «blå planeten» fordi store hav dekker to tredeler av overflaten. Når man ser jordkloden fra verdensrommet, ser den ut som en blek, blå prikk. Du gjenkjenner kanskje bilde 2. Det er et fotografi av jorden som ble tatt i 1990 av romfartøyet Voyager 1 mens det var 6 milliarder kilometer unna! Men nå, for første gang noensinne, har astronomer avdekket en farget planet i bane rundt en fjern stjerne – og den er også blå!

Men der tar likhetene mellom de to planetene slutt. Denne nye blå kloden er en enorm gassgigant like stor som Jupiter, som er den største planeten i vårt solsystem. Den andre blå planeten går i bane veldig nærme sin stjerne, som fører til at atmosfæren har en glohet temperatur på over 1000°C. Du lurer kanskje på hvordan de blå havene kan overleve et slikt ekstremt miljø. Vel, i motsetning til jorden, er det ikke vannet som gir planeten dens blåfarge. Dens atmosfære er fylt av noe som ligner på glasspartikler, såkalte «silikater», som skinner blått.

Som om ikke det var nok, regner det glass på denne planeten! Og det glassaktige regnet blåses sidelengs av en vind som beveger seg 7000 km per time! Så mens jorden er et tilsynelatende rolig sted med tropiske vann og lett sommerregn, er denne nye planeten preget av rasende stormer og kokende varme.

Kult å vite

Så langt er bildet Voyager 1 tok det eneste bildet av jorden fra en så stor avstand. Men 19. juli denne sommeren vil romfartøyet Cassini peke mot jorden for å ta et nytt bilde. Cassini er i øyeblikket en milliard kilometer unna hvor den går i bane rundt Saturn. Gjør deg klar til å smile!

Share:

Printer-friendly

PDF File
960.8 KB