フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
Det merkelige tilfellet med den savnede dvergen
2015年2月18日

Over halvparten av de sollignende stjernene der ute blir dannet sammen med en søskenstjerne. Når to stjerner blir født sammen vil de gå i bane rundt hverandre og danne det vi kaller et binærsystem.

Et slikt stjernepar kan ses i dette bildet. Disse to stjernene lever svært nærme hverandre og bruker bare 12 timer på å gå i bane rundt hverandre. To ganger i løpet av en omløpsperiode vil en av stjernene passere foran den andre når vi ser på de fra Jorden. Når den ene stjernen er foran den andre, vil lyset fra den bakerste stjernen dimmes litt fordi den blokkeres av stjernen i forgrunnen.

Ved å bruke et kraftig teleskop kan man følge nøye med på hvordan lyset dimmes og forskere har funnet ut at dimmingen ikke skjer så regelmessig som de hadde forventet. Men den merkelige oppførselen kan lett forklares hvis det er et annet objekt som går i bane rundt stjerneparet.

Så i mange år har astronomer hatt stor tro på at et mørkt objekt kjent som en mørk dverg lurer rundt i binærsystemet. Men nye observasjoner som bruker nye og mer kraftige teleskoper viser ingen tegn til den forventede dvergstjernen.

Men hvis det ikke er noen brun dverg der, hva er det som får disse stjernene til å oppføre seg så rart? Vi vet ikke dette sikkert, men favoritteorien er at stjernenes magnetfelt deformerer stjernenes form og endrer deres lysstyrke.

Kult å vite

Dette nye bildet av binærsystemet er så nøyaktig at man ville kunnet avsløre en brun dverg som var 70 000 ganger mer lyssvak enn den sentrale stjernen!

Share:

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB