フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
Stjernefabrikker var mer produktive før
2016年1月20日

Det finnes ikke noe slikt som et dumt spørsmål. Noen av de enkleste spørsmålene har de mest interessante svarene. For eksempel: Hvorfor er verdensrommet svart? For å svare på dette spørsmålet må vi se på avstandene mellom stjerner, hastigheten lys reiser med og hvordan universet vokser seg større med tiden.

Astronomer som bruker ALMA-teleskopet har prøvd å svare på sitt eget enkle spørsmål: Hvorfor blir det født flere stjerner i noen galakser enn i andre? Ved første øyekast virker svaret opplagt – store galakser har mer kosmisk gass, så flere stjerner kan fødes her enn i mindre galakser. Dette er fordi kosmisk gass er hovedingrediensen som skal til for å lage stjerner.

Denne teorien stemmer mesteparten av tiden, men det er ikke en fast regel. Ved å bruke ALMA-teleskopet har astronomer oppdaget at selv med den samme mengden stjernedannende materiale, har galakser før i tiden produsert mange flere stjerner enn de gjør i dag. For milliarder av år siden var galakser rett og slett mer produktive.

I galaksen som vi bor i, kalt Melkeveigalaksen, blir det dannet omtrent én ny stjerne i året. Før i tiden dannet noen galakser flere hundre stjerner i året!

Astronomer vet fortsatt ikke hvorfor galaksene var mer produktive før i tiden, men de tror det har med kosmiske kollisjoner å gjøre. Galakser hadde en mye større sannsynlighet for å kollidere med hverandre før i tiden fordi verdensrommet var mindre og galaksene var større, som kan ha ført til at flere stjerner ble dannet.

Kult å vite

De første galaksene ble dannet for over 13 milliarder år siden! Det er ikke lenge etter Det store smellet!

Share:

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB