フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
Življenje na Veneri?
2020年9月14日

Vse nas zanima (tudi astronome), ali še kje v Vesolju obstaja življenje. Danes so objavili vznemirljivo novico, da so na našem bližnjem sosedu (bližnji sosedi) znaki življenja. 

Posebna molekula

Mednarodna skupina astronomov je danes poročala o odkritju posebne sestavine Venerinih oblakov, redke snovi fosfin.

Fosfin nakazuje, da na Veneri morda obstaja življenje!

Fosfin najdemo tudi na Zemlji. Na našem domačem planetu ga proizvajajo posebni mikroorganizmi, ki živijo v okoljih, kjer ni kisika (anaerobni mikroorganizmi). Na Zemlji je to redkost; večina zemeljskih živih bitij za svoj obstoj potrebuje prav kisik.

Astronomi so dolgo ugibali, ali so visoki oblaki na Veneri okolje, v katerem bi lahko živeli mikroorganizmi. Ker so oblaki daleč nad (pre)vročim površjem Venere, v njih ni tako zelo vroče kot na Venerini površini. Temperatura v oblakih je prijetnih 30 stopinj C in zato bi morda mikroorganizmi v njih lahko preživeli.

Vendar pa ni le ustrezna temperatura pogoj za obstoj življenja. Oblaki nad Venero so izjemno kisli, v kislem okolju pa katerikoli mikroorganizmi težko preživijo. 

Sodelovanje v prihodnjih raziskavah

Molekule fosfina so prvič zaznali s teleskopom James Clerk Maxwell na Havajih. Presentljivo odkritje so kasneje potrdili z Velikim milimetrskim/submilimetrskim nizom v puščavi Atacama v Čilu (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array - ALMA).

Ekipa astronomov verjame, da je njihovo odkritje pomembno. Obstajajo še drugi procesi, pri katerih lahko nastanejo molekule fosfina, a za mnoge od teh procesov vemo, da v Venerinih oblakih zagotovo ne potekajo. Do zanesljive potrditve obstoja življenja na Veneri pa bo treba opraviti še dosti dela. To pomeni veliko raziskav in upajmo, razburljivih odkritij v prihodnosti!

Slika: ESO/M. Kornmesser/L. Calçada & NASA/JPL/Caltech

Cool dejstvo

Venera je eno od najsvetlejših teles na nočnem nebu. Vidimo pa jo lahko le včasih in še takrat le za kratek čas: tik pred sončnim vzhodom (na vzhodu) ali takoj za sončnim zahodom (na zahodu).

Barbara Rovšek

Share:

Printer-friendly

PDF File
930.2 KB