フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
Yap-Boz: Satürn’ün En Büyük Uydusunun Haritasını Oluşturmak
2011年10月4日

Gökbilimciler Satürn'ün en büyük ayı Titan'ın fantastik bir yüzey haritasını çıkarmak için altı yıldır çekilen fotoğrafları bir araya getirdi. Temmuz 2004'ten bu yana Satürn'ün yörüngesinde dolanan Cassini adlı bir uzay aracı çekti fotoğrafları.

Gökbilimci Stephane Le Mouelic bu haritayı oluşturmanın neden bu kadar uzun sürdüğünü açıklıyor: "Cassini Titan'ın değil Satürn'ün çevresinde dolandığı için Titan'ı ayda ortalama bir kez görüntüleyebiliyoruz. Bu nedenle Titan'ın yüzeyi bu kadar uzun sürede görüntülenebiliyor."

Titan, Satürn'ün aylarından biri olsa da, bizim Ay'ımızdan çok daha havalı bir yer. Gökbilimcilere göre Titan üzerine su yerine metan yağmurları yağan donmuş bir dünya! Ayrıca Titan yüzeyinde neler olduğunu görmemizi engelleyen kalın bir gaz bulutuyla kaplı. Ancak Cassini uzay aracının sahip olduğu kırmızı ötesi kameralar kalın bulutlar boyunca yüzeyin fotoğraflarını çekebilmemize imkan veriyor.

Gökbilimciler bir harita oluşturabilmek için Cassini tarafından çekilen onlarca görüntüyü dikkatli bir şekilde bir araya getirmek zorundalar - aynı bir yap-boz gibi! Ancak parçaları bir araya getirmek çok zor, çünkü bazıları yüzeyin daha aydınlık olduğu zamanlarda çekiliyor. Yani parçaları bir araya getirdiğinizde bunlar bazen birbirine benzemiyor, bazıları diğerlerinden daha karanlık olabiliyor. Bu problemi çözmek için gökbilimciler her bir fotoğraf üzerinde dikkatlice oynamalar yapıyor.

Titan'ın haritası bugün Fransa'da yapılan ve dünya genelinde 1,400 gökbilimcinin gezegenler hakkındaki araştırmalarını birbirleriyle paylaştığı bir gökbilim toplantısında duyuruldu. Diğer haberler için bu sayfanın altındaki bağlantıya bakabilirsiniz.

Görüntü: JPL/NASA/Arizona Üni./CNRS/LPGNantes

İlginç Gerçek

14 Ocak 2005'ge, Huygen adlı bir robotik uzay aracı Titan'ın yüzeyine indi - şimdiye kadar ki en uzak uzay aracı inişi! Huygens indiği yerin fotoğraflarını çekerek, gökbilimcilere bu egzotik dünya hakkındaki ilk görüntüleri sağladı!

さらに情報

 

Uzay Gazetesi'nin bu sayısında kaynak olarak Europlanet basın bülteni kullanılmıştır.

Share:

Printer-friendly

PDF File
984.4 KB