フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
Erken Sönen Gökadalar
2012年1月25日

Gökbilimciler son zamanlarda güçlü birçok teleskopu kullanarak geçmişi, Evrenin oldukça genç olduğu zamandaki bazı gökadaları gözledi. (Gökbilimcilerin geçmişteki gökadaları nasıl gözlediği hakkında daha fazla bilgi için, buraya tıklayın.)

Bu gökadalardan bazıları gökbilimciler için özellikle ilginç ve bunlar görüntüde kırmızı renkle gösteriliyor. Evren çok gençken, dikkat çekilen bu gökadalarda yıldız oluşum çılgınlığı yaşanıyordu. Ama bu dönem uzun sürmedi gökbilimciler şimdi bununla ilgileniyor: Hızlı yıldız oluşumuna engel olan neydi?

Gökbilimcilerin şimdi olası bir cevabı var. Fikir şu, yıldız oluşum çılgınlığı hızlı bir şekilde gerçekleştiğinden, yeni yıldız üretimi sırasında çok miktarda atık da meydana geldi. Daha sonra bu atıklar gökadaların merkezinde bulunan ve 'uzay canavarları' denilen süper kütleli karadelikler tarafından yutuldu. Ve bu uzay canavarlarını beslemek bunlardan dışarıya yollanan güçlü jetlerin oluşmasına ve bu sayede gökadaların yıldız oluşturmak için ihtiyaç duydukları malzemelerin yok edilmesine yol açtı. Böylece hızlı yıldız oluşumu durduruldu!

 "Kısace, gökadaların ihtişamlı yoğun yıldız oluşumu günleri merkezlerindeki dev karadelikleri besleyerek kendilerince sonlandırıldı" diyor gökbilimci David Alexander.

İlginç Gerçek

Bu kısa süreli yıldız oluşumu süresince, gökbilimciler gökada içerisindeki yıldız sayısının iki katına çıktığını düşünüyor!

さらに情報

 Uzay Gazetesi'nin bu sayısı ESO Basın Bülteni kaynak alınarak hazırlanmıştır.

Share:

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB