フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
Garip Şeylerin Garip Şekilleri
2012年3月16日

Günlük yaşamımızda gördüğümüz ve deneyim sahibi olduğumuz şeyleri model almamız son derece normal. Bununla birlikte, gökbilimciler Evren hakkında daha fazla şey öğrendikçe, bazen daha garip ve harika şeyler buluyorlar ve bunlar daha popüler hale geliyor. Örneğin, gökbilimciler uzayda görünür maddenin altı katından daha fazla görünmeyen madde olduğunu düşünüyorlar! Gökbilimciler bu görünmez maddeye ‘karanlık madde’ ismini veriyor.

Bu yeni uzay görüntüsü dev bir gökadalar kümesini gösteriyor - bir ‘gökada kümesi’ - karanlık maddeyle dolu bir yer. Karanlık madde görünmez olsa da, gökbilimciler etrafındaki şeyler üzerindeki etkisine bakarak uzaydaki yeri üzerinde çalışmalar yapabiliyor - bu sanki bir kanepenin görünmeyen birisi tarafından itilmesi gibi. Görüntüde, hem normal hem karanlık madde uzak gökadalardan gelen ışığı büküyor. Bazı durumlarda, bu etki çok güçlüdür ve gökadalar birer yay şeklinde görünürler!

Bu gökadaların bozulmuş şekillerine bakarak, bir gökbilimciler ekibi, gökada kümesi içinde görünmeyen maddenin nasıl dağıldığını araştırdı. Şaşırtıcı bir şekilde, karanlık maddenin bekledikleri gibi futbol yerine bir rugby topu gibi dağıldıklarını gözlediler.

Karanlık maddenin nasıl dağıldını anlamak gökbilimcilere Evrenin nasıl büyüdüğü ve zamanla nasıl değiştiği hakkında bilgiler sağlayacak.

 

İlginç Gerçek

Karanlık maddeye ek olarak ayrıca Evrende karanlık enerji de bulunmaktadır. Karanlık enerji görünmez madde değildir. Karanlık enerji deniyor çünkü gökbilimciler onun ne olduğu hakkında aydınlanmış değiller!

さらに情報

  Uzay Gazetesi'nin bu sayısı NASA Chandra X-ışın Gözlemevi basın bülteni kaynak alınarak hazırlanmıştır.

Share:

Printer-friendly

PDF File
1014.4 KB