フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
Dingen in een ander licht zien
2012年5月31日

Wanneer de zon weer gaat schijnen na een regenbui, kun je een prachtige regenboog in de lucht zien. Die ontstaat doordat de waterdruppeltjes die in de lucht achterblijven het zonlicht splitsten in alle kleuren van de regenboog. Het geheim van het licht wordt zo onthuld.

Maar licht heeft nog meer geheimen. Wist je bijvoorbeeld dat het licht dat wij kunnen zien maar een van de vele soorten licht is die er bestaan? Misschien heb je van die andere soorten weleens gehoord, maar wist je niet dat het ook licht is. Bijvoorbeeld radiogolven of microgolven, die je eten in de magnetron opwarmen. We bedoelen met licht vaak het licht dat wij met onze eigen ogen kunnen zien, en niet die andere soorten licht.

Terwijl onze ogen alleen het zichtbare licht kunnen zien, zijn er speciale camera's die de andere soorten licht kunnen 'zien'. Dingen zien er heel anders uit in een ander soort licht. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze nieuwe opname van het sterrenstelsel Centaurus A. De opname is een combinatie van foto's die van het sterrenstelsel zijn gemaakt met telescopen die radiogolven kunnen opvangen en telescopen die infrarood licht kunnen zien. Kijk eens naar een eerdere Space Scoop van hetzelfde sterrenstelsel, maar dan in zichtbaar licht.

Beide foto's late hetzelfde sterrenstelsel zien maar zien er heel anders uit. Het plaatje dat Centaurus A laat zien in zichtbaar licht ziet er mooier uit, maar beide foto's geven astronomen heel veel informatie. Alleen door naar alle soorten licht te kijken, kunnen sterrenkundigen goed begrijpen wat er allemaal gebeurt in het heelal.

Geinig weetje

Geinig weetje: Maar 4 procent van alles in het universum geeft licht!

Share:

Printer-friendly

PDF File
999.3 KB