Bir yıldız yakıtını tükettiğinde, gökbilimciler çoğunlukla onun yaşamının sonuna ulaştığını söyler. Bununla birlikte, gerçekte ‘normal’ yaşamının sonuna geldiğini söylemek isterler. Gökbilimciler bu ‘normal’ ile bir yıldızın yakıtını yaktığı ‘anakol aşaması’ dönemini ifade ediyorlar. Peki bu yıldızın hikayesinin sonu değilse, sonra ne oluyor?
Aslında bu yıldızın ağırlığına bağlı. En büyük yıldızlar için, bir sonraki aşama biraz heyecanlı: bir patlama! Gökbilimciler bir yıldızın patlamasına ‘süpernova’ diyorlar. Bu patlamalar çoğunlukla güzel nesneler meydana getiriyorlar – tıpkı bir tırtılın kozasından çıkan güzel bir kelebek gibi. Gökbilimciler bu nesnelere ‘süpernova kalıntıları’ adı veriyor.
Şu uzay görüntüsünde gösterilen bir süpernova kalıntısındaki harika renklere ve dokuya bakın. Bu nesneler sadece yakından görüldüklerinde hayret verici değil: Tek bir yıldızın bir süpernova olarak patlaması yüz milyarlarca yıldız içeren bir gökadanın tüm ışığı kadar ışık yayabilir!
Henüz süpernovaların nasıl meydana geldikleri konusunda çok az şey biliniyor. Bir yıldızı patlamadan – Evrenin en ünlü şeyi olmadan önce araştırmak! – bu patlamadan önce gökbilimcilere önemli ipuçları veriyor.
Şimdi, bir gökbilimciler ekibi tam düşündükleri şeyi yaptı. Eğer keşif doğrulanırsa, bu ilk kez bir süpernova-öncesi yıldız keşfi olacak!
İlginç Gerçek
Bir süpernova patlaması sırasında, yıldız maddesi saniyede 30,000 kilometreye varan inanılmaz yüksek hızlarda dışarıya fırlatılır! Bu ışık hızından sadece 10 kat daha yavaş!
さらに情報
Uzay Gazetesi'nin bu sayısı Kraliyet Gökbilim Derneği'nin basın bülteni kaynak alınarak hazırlanmıştır.
Share: