Ai tras vreodată de un fir din puloverul tău și acesta a continuat să de deșire? Astronomii au observant că un astfel de fenomen se petrece și în spațiu. Două stele orbitează una în jurul celeilalte formând un sistem binar. Atunci când una dintre stele se deplasează, ea atrage materia din jurul stelei vecine formând o spirală.
Steaua din centrul acestei imagini este o gigantă roșie. Acesta a fost în trecut o stea de marime medie (așa cum este și Soarele nostru), dar pe măsură ce a îmbătrânit, ea a crescut. Deși și-a mărit dimensiunea acesta nu a produs mai multă căldură, ba din contră s-a răcit. Pe măsură ce temperaturile scad, steaua devine mai roșie. Aceasta poate părea puțin ciudat din moment ce suntem obișnuiti ca prin culoarea roșie să ilustrăm caldura, ca în cazul robinetelor de apă caldă. Dar, în astronomie este exact pe dos: cele mai fierbinți stele sunt albastre iar cele mai reci, roșii.
Gigantele roșii pot ajunge de zeci sau chiar sute de ori mai mari decât Soarele. Stelele devin așa de mari încât au probleme în a-și pastra straturile exterioare de materie. La acest nivel ele pierd o mare cantitate de materie în spațiu.
Steua sfârșește prin a fi înconjurată de un nor gros de gaz și praf. Aproape toate stelele cresc și devin gigante roșii învăluite în gaz și praf. Acum este pentru prima dată când astronomii au văzut gazul strălucitor formând o spirală. Forma neobișnuită nu putea fi creată decât de o stea vecină nevazută. Steaua este prea mică pentru a putea fi observată, dar cu siguranță iși face simțită prezența prin acestă spirală cosmică.
Interesant
Materia eliminată de gigantele roșii constituie cea mai mare parte din gazul și praful care formează următoarea generație de stele, și conține chiar și elementele necesare vieții. De fapt. e foarte probabil să ai ceva dintr-o gigantă rosie în tine!
Share: