フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
Når det regner, øser det … på Solen!
2014年6月30日

Akkurat som på jorden, har Solen perioder med dårlig vær med kraftige vinder og regnskurer. Men i motsetning til uværet på Jorden, er ikke regnet på Solen lagd av vann, men av en elektrisk ladd, supervarm gass kaldt plasma. Plasmaen faller med en hastighet på ca. 200 000 kilometer i timer fra Solens øvre atmosfære og ned på koronaen. Den faller i tusenvis av gigantiske dråper – hver av dem like stor som et helt land!

Dette forbløffende fenomenet ble først oppdaget for nesten 40 år siden. Solfysikere (folk som studerer Solen) kan nå studere fenomenet i utrolig detalj takket være høyteknologiske satelitter. Og nå begynner de virkelig å forstå hvordan disse utrolige stormene oppstår.

Det viser seg at regnet på Solen blir til på en måte som ligner veldig på måten regn blir til på Jorden. Hvis forholdene på Solen ligger til rette for det, vil plasma fordampe fra overflaten og skyer av varm plasma tar form. Deretter blir skyene kaldere og etter hvert faller de tilbake til soloverflaten i form av dråper av ekstremt varmt plasmaregn.

Men det som setter dannelsen av regnskyene på Solen i gang, er veldig forskjellig fra det som skjer på Jorden. Solstormer er de mest kraftige eksplosjonene i solsystemet vårt. Disse eksplosjonene bidrar til å varme opp Solens atmosfære og sette i gang fordamping av plasma inn i skyene.

Kult å vite

Solens korona har en temperatur på utrolige 2 millioner grader celsius, noe som er mye varmere enn stjernens overflate som er kald i sammenligning. Overflaten temperatur er på «bare» 6000 grader celsius. Problemet er at ingen vet helt hvorfor Solens atmosfære blir så varm!

Share:

Printer-friendly

PDF File
973.0 KB