フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
Vreemde zonnestelsels verrassen sterrenkundigen
2014年7月30日

Bijna iedereen weet dat de planeten, manen, planetoïden en andere hemellichamen in ons zonnestelsel rond de zon draaien in wat lijkt op een vrijwel platte schijf. Ons zonnestelsel ziet er daarom een beetje uit als een draaiende CD. Maar is dit ook zo bij andere zonnestelsels in het heelal? 

Op 25 juli 2014 waren al 1811 planeten bekend die rond andere sterren draaien dan onze zon. De meeste zonnestelsels lijken op het onze, maar er zijn uitzonderingen. 

Sommige planeten die zijn gevonden hebben vreemde, gekantelde banen, en wij begrijpen steeds beter waarom dit zo is.

In tegenstelling tot onze zon ontstaan de meeste sterren in paren - twee sterren die rond elkaar draaien. Met de ALMA-telescoop hebben astronomen kortgeleden twee scheve schijven gevonden rond de twee jonge sterren in het systeem HK Tauri. In deze schijven ontstaan nieuwe planeten. 

De twee planeetvormende schijven (een rond elke ster) zijn zo gekanteld dat de een bijna haaks op de ander staat. Op deze afbeelding is te zien hoe dit systeem eruitziet.

Omdat de twee sterren en hun schijven niet perfect op een lijn staan, trekt de ene ster aan de schijf van de andere waardoor die gaat wiebelen. Aan de planeten die in de schijf ontstaan wordt ook getrokken door de zwaartekracht van de andere ster, waardoor hun baan kantelt.

Geinig weetje

Het lijkt alsof elke ster in het systeem HK Tauri uiteindelijk zijn eigen planeet zal hebben (of misschien zelfs meer dan een planeet!), maar dit hoeft niet zo te zijn. Er bestaan ook planeten die rond twee sterren draaien. Tot nu toe zijn 17 van zulke planeten ontdekt.

Share:

Printer-friendly

PDF File
916.6 KB