フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
Zes maanden aan boord van het Internationale Ruimtestation
2014年9月29日

In november 2000 kwam een van de grootste dromen van de mensheid uit – het Internationale Ruimtestation was af en klaar voor gebruik om te dienen als huis voor mensen in de ruimte!

Het Internationale Ruimtestation, dat vaak ISS wordt genoemd, is een speciaal ruimtevaartuig dat rond de Aarde zweeft. Het is iets groter dan een voetbalveld en zwaarder dan 450 auto’s bij elkaar, maar het ISS zoeft binnen één dag zestien rondjes om de Aarde!

Het enorme ruimtestation doet dienst als laboratorium en huis tegelijk. Er kunnen tot aan zes mensen tegelijk in leven en elke astronaut kan er maximaal zes maanden lang verblijven.

Aan boord doet de bemanning allerlei wetenschappelijke experimenten die je alleen in de ruimte kunt doen. Die variëren van biologie tot sterrenkunde, zoals experimenten die ons vertellen wat de risico’s zijn aan het leven in de ruimte, om de astronauten veiligheid te bieden op toekomstige missies naar Mars en verder.

ESA-astronaut Alexander Gerst is nu halverwege zijn missie van zes maanden in het ISS, genaamd ‘Blauwe Stip’. Tijdens zijn missie voert Alexander meer dan honderd spannende proefjes uit die zijn ontwikkeld om het leven op Aarde te verbeteren, nieuwe technologieën uit te testen en verdere verkenning van het zonnestelsel en de ruimte voor te bereiden.

Astronauten moeten bijvoorbeeld elke dag negentig minuten trainen om fit te blijven en hun botten en spieren gezond te houden terwijl ze in de ruimte wonen. Maar een verfrissende douche is daarna niet mogelijk in het ISS. Een van de Blauwe-Stip-experimenten is het testen van twee nieuwe kledingstoffen die zweet opnemen, mensen koel houden en zelfs zuiverende eigenschappen hebben.

Sommige experimenten zijn uitdagender dan andere, zoals de proefjes die Alexander op zichzelf aan het doen is! Deze testjes helpen ons uitvinden hoe het menselijk lichaam ouder wordt onder heel zwakke zwaartekracht.

Geinig weetje

Je kunt het ISS met je eigen ogen zien vanaf Aarde! Met de ISS Tracker kun je opzoeken wanneer het ruimtestation over je hoofd vliegt.

Share:

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB