フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
Planeta cu trei sori
2016年7月15日

Imaginează-ți o lume în care fiecare sezon durează mai mult de 100 de ani și unde ai trei umbre în același timp. O astfel de lume este HD 131399ab, o nouă exoplanetă recent descoperită. (O exoplanetă este o planetă care orbitează o stea îndepărtată)

S-a descoperit că acestă lume nouă, ciudată, orbitează un sistem de trei stele.  Acest lucru  înseamnă că orbitează steaua mamă alături de alte două stele. Prin urmare, răsăritul și apusul reprezintă evenimente speciale - uneori un singur soare răsare pe cer, alteori doi sau trei!

Cu toate acestea, HD 131399ab nu este o planetă unică. Multe planete orbitează perechi de stele sau sisteme triple. Ce este cu adevărat special la acestă lume nouă este faptul că astronomii au reușit să o observe direct. Au fost descoperite și alte planete care orbitează stele duble sau triple, dar pentru asta a fost nevoie de tehnici speciale, cum este de exemplu analizarea modificărilor de luminozitate ale stelelor ce apar atunci când un corp ceresc trece prin faţa astrului analizat.

Mai mult de 3000 de planete au fost descoperite orbitând stele îndepărtate, dar mai puțin de 50 au fost fotografiate direct. A vedea o planetă mică călătorind în fața unei stele întepărtate este ca și cum ai incerca să vezi un tânțar ce zboară în fața Soarelui la amiază.

Din păcate însă, se pare că acestă lume nu o să supraviețuiască pentru mult timp.

Pentru ca planetele să supraviețuiască întru-un sistem triplu, trebuie să atingă un echilibru delicat. Orbita acestei planete este de aproximativ de două ori mai mare decât orbita lui Pluto în jurul Soarelui, care trece printr-o regiune instabilă din sistem, puțin cam aproape două stele care se învârt una în jurul celeilalte.

Din acest motiv, planeta poate avea un sfârșit tragic: poate fi pârjolită dacă ajunge prea aproape de una dintre stele, sau să fie expulzată în spatiu, urmând să călătorescă singură prin întunericul nesfârșit.

 

Interesant

HD131399 este de patru ori mai mare decât Jupiter și are nevoie de 550 de ani tereștri pentru a realiza o orbită completă.

Share:

Printer-friendly

PDF File
898.7 KB