フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
CLASP: Paznicul sateliților
2017年6月4日

Cercetarea în spațiu nu este niciodată simplă. Imaginați-vă că încercați să studiați o anumită regiune a Soarelui în cele mai mici detalii, de la 150 de milioane de kilometri depărtare -  și aveți la dispoziție doar 5 minute.

Aceasta este sarcina cu care s-a confruntat proiectul CLASP. CLASP este un telescop de înaltă tehnologie care a fost împachetat într-o rachetă și lansat în spațiu în 2015. În această săptămână oamenii de știință au terminat în final analiza imaginilor pe care acesta  le-a făcut.

Odata ajuns în spatiu, CLASP a fost scos din rachetă si a avut doar 5 minute pentru a realiza observatii de neegalat ale Soarelui, de la 150 km deasupra Pământului. Apoi a folosit o parașută pentru a ateriza în siguranță pe Pământ.

Datorită telescopului CLASP, oamenii de știință au reușit să exploreze în detaliu, pentru prima dată, câmpul magnetic situat deasupra stratului superior al suprafeței Soarelui!

Acesta a măsurat un tip foarte specific de lumină care provine din această regiune a Soarelui și este foarte sensibilă la câmpurile magnetice. Privind modul în care lumina a fost modificată, cercetătorii pot măsura  cât de puternic este câmpul magnetic și direcția lui.

Dar de ce ne chinuim să studiem câmpul magnetic? Ei bine, nu numai că joacă un rol crucial în formarea straturilor exterioare ale Soarelui, ci acționează și ca un canal pentru ca materialele și energia ce vine din interiorul  Soarelui. Unele dintre ele  se îndreaptă spre noi ca niște izbucniri solare puternice și pot perturba sateliții dar și  pe astronauții de pe stația spațială internațională.

O mai bună înțelegere a modului în care Soarele eliberează aceste explozii de energie ne va ajuta să ne pregătim împotriva lor!

Interesant

CLASP este ceea ce numim o "rachetă de cercetare". Acestea sunt folosite pentru a transporta instrumente la o distanță între  50 și 1500 de kilometri deasupra Pământului,  undeva între baloane meteorologice și sateliți. Înălțimea maximă pentru baloane este de aproximativ 40 de kilometri, iar minimul pentru sateliți este de aproximativ 120 kilometri.

Share:

Printer-friendly

PDF File
1001.6 KB