フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
CLASP: Uyduların Koruyucusu
2017年6月4日, Istanbul


 Uzayda bilimsel araştırma yapmak hiçbir zaman basit değildir. Güneşin belirli bir bölgesini inanılmaz detayla 150 milyon kilometre uzaktan incelediğinizi düşünün - hem de beş dakikadan kısa bir sürede.


 CLASP projesinin karşılaştığı proje buydu. CLASP 2015 yılında uzaya bir roket içinde fırlatılan yüksek teknoloji ürünü bir teleskop. Bilim insanları çektiği fotoğrafları sonunda bu hafta incelemeyi bitirdiler.


 Uzaya ulaştığıp roketten çıkınca CLASP'ın Güneşi Dünyanın 150 kilometre üstünde eşi benzeri görülmemiş bir şekilde gözlemlemesiiçin sadece 5 dakikası vardı. Daha sonra paraşütle güvenli bir şekilde Dünyaya indi.


 CLASP sayesinde bilim insanları ilk defa Güneşin yüzeyindeki manyetik alanı inceleme fırsatı buldular!


 Güneşin bu kısmından gelen ve manyetik alanlara çok hassas olan bir ışık türünü incelediler. Işığın nasıl değiştiğine bakarakmanyetik alanın yönü ve gücünü tespit edebilirler.


 Peki manyetik alanı incelemenin ne faydası var? Aslında Güneşin yüzey katmanlarının şeklinde önemli bir rolü olmakla kalmayıp, aynı zamanda enerji ve materyallerin Güneşten akması için bir kanal görevi görüyor. Bir kısmı da uydularımızı bozabilme ve Uluslararası Uzay İstasyonundaki astronotları etkileyebilme gücüne sahip güneş patlamaları olarak bize doğru geliyor.


 Güneşin bu enerji patlamalarını daha iyi anlayarak onlara karşı daha iyi hazırlanabiliriz!




İlginç Gerçek

 CLASP bir "sonda roketi". Bunlar Dünyanın 50-1500 kilometre uzağına çeşitli aletler göndermek için kullanılır. Bu mesafe en fazla 40 kilometre yüksekte olan hava durumu balonları ve en az 120 kilometre yüksekte olan uydular arasında bir yerde olur.

Share:

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB