フォローお願い
iBookstore
Android app on Google Play
好きです!
A programme by
Pikzwarte Planeet Vreet Licht
2017年9月15日

Goed nieuws voor alle weerwolven, vampieren en andere wezens van de nacht – een diep donkere planeet is ontdekt!

De nieuwe wereld is een 'exoplaneet'", wat betekent dat het om een ster draait die ver buiten ons Zonnestelsel ligt. Tot nu toe hebben we meer dan 3500 exoplaneten gevonden, en sommigen zijn vrij vreemd.

Buiten ons Zonnestelsel bestaan werelden die zijn uiteengescheurd door hun ouderlijke sterren, terwijl over anderen winden razen met duizenden kilometers per uur. En op een andere verre planeet is het oppervlak bedekt met brandend ijs!

Het lijkt zelfs alsof werelden zoals ons thuis, de Aarde, behoren tot de zeldzaamste planeten in het heelal.

Maar waarom zijn we zo geïnteresseerd in deze griezelige, zwarte planeet? Omdat het verbazingwekkend is dat we zijn kleur hebben achterhaald!

Exoplaneten zijn namelijk zo klein, en zo ver weg, dat het ongelooflijk moeilijk is om ze te zien. Het is vrijwel onmogelijk om details te waar te nemen.

Gelukkig hebben sterrenkundigen een paar trucs achter de hand.

Exoplaneten maken niet hun eigen licht, ze weerspiegelen simpelweg het licht van hun ster. Door te meten hoeveel licht de planeet weerspiegelt, kunnen we allerlei details, inclusief de kleur uitwerken.

Oppervlakken zoals sneeuw en ijs reflecteren veel licht, terwijl donkere oppervlakken, zoals gras of asfalt, minder reflecterend zijn.

De nieuwe planeet is zwarter dan vers asfalt en slokt het grootste deel van het sterrenlicht op dat erop valt. Slechts 10% van het licht wordt weerspiegeld. Ter vergelijking: onze maan weerspiegelt tweemaal zoveel licht.

De kleur komt door de temperatuur van de planeet, die ruim 2000 graden bereikt. De extreme hitte heeft invloed op de atmosfeer van de planeet en stopt de vorming van wolken, waardoor meer licht zou weerspiegelen.

Geinig weetje

De meest reflecterende wereld in ons zonnestelsel is één van de ijzige manen van Saturnus, genaamd Enceladus ('en-SEE-la-dus'). Onze eigen maan weerspiegelt slechts 14% van het licht dat erop valt, terwijl Enceladus meer dan 99% weerspiegelt!

Share:

Printer-friendly

PDF File
980.4 KB